Wat je moet weten over Auto’s en Belastingen?
Even terug naar de basis: Vermogensetikettering
Vermogensetikettering betekent eigenlijk dat je mag kiezen of iets van jouw bedrijf is of van jouzelf. Prima, toch? Maar, er is een ‘maar’. Als je iets dat je voor meer dan 90% privé gebruikt, als bedrijfsspullen ziet, dan gaat het mis.
Auto’s als Keuzespullen
Een auto die je zowel zakelijk als privé gebruikt, mag je in principe zelf kiezen. In 2001 zei de Hoge Raad (dat is zeg maar de grote rechter) dat een auto die je een beetje van allebei gebruikt, verplicht bij je bedrijfsspullen hoort als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Onder die grens hoef je geen extra belasting te betalen.
Wat is er recent gebeurd?
Een ondernemer die keukens monteert en klusjes doet, had een probleem met de belastingdienst over zijn auto. Ondanks dat hij elke jaar 22.000 kilometer zakelijk reed, vond de rechter dat de auto vooral privé was omdat hij meer dan 90% privé gebruikt werd.
De rechter liet de 500 kilometer-grens los die eerder werd gebruikt en zei dat deze grens alleen belangrijk is als je moet kiezen of de auto verplicht bij je bedrijfsspullen hoort. Voor de vraag of iets echt van jou privé is of dat je mag kiezen, gelden andere regels.
Waarom is dit belangrijk voor jou als ondernemer?
Als je spullen voor je bedrijf koopt, moet je slim kiezen. Als je bijvoorbeeld een auto koopt, moet je bedenken of je die als bedrijfsspullen of voor jezelf ziet. Eenmaal gekozen, is het lastig om te veranderen zolang je de auto hebt.
Meestal kan je een auto na drie of vier jaar beter naar jezelf ‘verhuizen’ voor de belasting, maar door de strenge regels mag dat niet zomaar, tenzij er iets speciaals aan de hand is.
Dus, ondernemer, onthoud: weet wat de regels zijn als je iets koopt voor je bedrijf, zoals een auto, en denk goed na voordat je kiest. Het kan je belastingtechnisch veel schelen!
ZZP Cijfers kan in deze met je meedenken en advies geven..